Visoke akcize ugrožavaju transport

Bez autora
May 29 2011

Zbog visokih akciza na naftne derivate sve je više problema. Domaći prevoznici kažu da im to ugrožava dalji rad - od države traže vraćanje trećine novca od akciza na gorivo. U ministarstvima infrastrukture i finansija obećavaju da će problem biti rešen početkom iduće sedmice. Transport je bitna grana srpske privrede - 10 hiljada prevoznika u državnu kasu ulije 500 miliona evra godišnje. Prevoznici se žale da zbog skupog goriva mesecima gomilaju samo gubitke. Sada postoji ekonomski problem i ako im država ne pomogne neće mnogo prevoznika da dočeka kraj godine. Imamo najskuplji evrodizel u okruženju. Prevoznici razumeju probleme koje ima država, ali su i oni u izuzetno teškoj ekonomskoj situaciji.

Visoke akcize ugrožavaju transportPrevoznici se žale na visoke cene goriva i traže vraćanje trećine novca od akciza, a ministar Milutin Mrkonjić odgovara da će predlog verovatno biti prihvaćen početkom naredne nedelje.

Zbog visokih akciza na naftne derivate sve je više problema. Domaći prevoznici kažu da im to ugrožava dalji rad - od države traže vraćanje trećine novca od akciza na gorivo. U ministarstvima infrastrukture i finansija obećavaju da će problem biti rešen početkom iduće sedmice.

Transport je bitna grana srpske privrede - 10 hiljada prevoznika u državnu kasu ulije 500 miliona evra godišnje. Prevoznici se žale da zbog skupog goriva mesecima gomilaju samo gubitke.

"Sada imamo ekonomski problem i ako nam država ne pomogne neće mnogo prevoznika da dočeka kraj godine. Imamo najskuplji evrodizel u okruženju", rekao je predstavnik Udruženja transporter Ljubinko Zlatić.

Predstavnik Udruženja transportera Neđo Mandić kaže da razumeju probleme koje ima država, ali da su i oni u izuzetno teškoj ekonomskoj situaciji.

"Sa druge strane naša konkurentnost na evropskom tržištu pada jer druge zemlje imaju olakšice u raznim oblicima pa i u povraćaju akcize. Mi nemamo i zbog toga smo manje kokurentni i gubimo i na domaćem i na stranom tržištu" rekao je Neđo Mandić.

Samo na akcize, transporteri svake godine daju državi 60 miliona evra. Sada traže da im se vrati trećina, 20 miliona evra.

"Njihov predlog za vraćanje akcize do ponedeljka ćemo da razmotrimo i obavestimo predsednika Vlade i donesemo stav. Mislim da će taj predlog biti prihvaćen" rekao je Milutin Mrkonjić, ministar infrastrukture i energetike.

Prevoznici podsećaju da je vraćanje prihoda od akciza praksa u većini zemalja. U Sloveniji recimo, po litri goriva vraća se 13 evrocenti, a u Crnoj Gori 20 evrocenti. Zato ne čudi što sve više naših prevoznika traži posao u zemljama okruženja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik